3 feb. 2011

De olika utskriftsalternativen

Alternativet Screen används för ”vanliga filer” filer som i första hand ska läsas på skärm.
Ger små filer, komprimering av bilder.

 Alternativet eBook används i första hand för dokument som ska publiceras på internet. För internt kontorsbruk. Här blir bilderna fortfarande komprimerade. Filerna är medelstora.


Alternativet Print används för att PDFen ska hålla hög kvalitet vid utskrift, relativt stora filer. Foton bibehåller sin kvalitet för att ge bättre utskrifter. 


Alternativet PrePress ger störst filer, men absolut bäst kvalitet, bibehåller ursprungskvalitet på bilder om möjligt och används främst för material som ska gå till tryck.





Alternativet Custom ger dig möjlighet att själv bestämma hur du vill att PDFen ska bli. Vill du göra någon komprimering. Vill du att den ska vara svartvit eller enfärgad. Dessutom finns det ett val om du vill att färgerna ska konverteras från CMYK (färg för tryck) till RGB(färger för webben).





Du kan sätta dokument egenskaper på filen. En titel, vem det är som skapat filen,  vad den handlar om och nyckelord (för att hitta filen vid sökningar) Du kan välja att fälten alltid ska vara ifyllda så att alla dina framtida utskrifter kommer att märkas så (eller tills du ändrar eller rensar informationen).


Det finns möjlighet att sätta att lösenord som måste fyllas i för att öppna filen.
De är inte särskilt svåra att knäcka så vill du inte att någon annan ska kunna läsa i filen bör du skydda den bättre. Det finns även möjlighet att styra andra saker, som t.ex. om filen ska få skrivas ut eller vilka ändringar som är tillåtet att göra på filen. Även om text, bilder eller annat material ska få kopieras från dokumentet.







På knappen Options finns en del inställningar som man kan göra för programmet, om hur man vill att det ska bete sig.
Check for updates – talar om om och hur ofta man vill att programmet ska leta efter uppdateringar av sig själv.
Creation – är inställningar i samband med skapandet av PDFerna. T.ex vilken PDF version som ska anävndas. Vilken PDF-läsare som ska användas för att öppna de skapade PDFerna. Din standard läsare eller så kan du specificera en annan. Om en fil finns med samma namn, kan du bestämma om den ska skriva över befintlig fil eller om du vill att de ska samnfogas.
Notification – här finns en lista över de varningar som man kan få – och en möjlighet att välja bort att få varningarna.
Troubleshoot- här finns möjlighet att göra lite inställningar för att kunna felsöka. T.ex. så kan programmet behålla PostScript filen för att kunna felsöka direkt i den. 


Save as – här kan du välja om programmet ska fråga var och hur filen ska sparas när du skapar den, eller om du vill att alla filer ska sparas i en specifik mapp med originalnamnet. (fast.pdf)
Post Process – Vad vill du ska hända efter att du har skapat din PDF? Här kan du bestämma att den ska öppnas, så att du kan se hur den blev. Eller om den automatiskt ska hamna som en bilaga i en ny E-post. Eller om du inte vill att något alls ska hända.